Ministrul Sănătății, despre o posibilă Ordonanţă de Urgenţă pentru despăgubirea persoanelor care ar putea avea reacţii adverse la vaccinul anti-Covid

Ministrul Sănătății, despre o posibilă Ordonanţă de Urgenţă pentru despăgubirea persoanelor care ar putea avea reacţii adverse la vaccinul anti-Covid
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu / Mediafax Foto
Publicat: 27/12/2020, 13:02
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost întrebat, duminică, la deschiderea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dacă Guvernul va da o Ordonanţă de Urgenţă pentru despăgubirea persoanelor care ar putea avea reacţii adverse la vaccinul anti-Covid.

Vlad Voiculescu a fost întrebat duminică, dacă vor fi acordate despăgubiri în cazul în care persoane vaccinate anti-Covid vor prezenta reacţii adverse. Acesta  a menționat că persoana vaccinată este monitorizată imediat după administrarea tratamentului anti-Covid, existând spațiu, personal și tot ce este necesar pentru a se interveni într-o astfel de situație. Despre reactiile adverse apărute după perioada de monitorizare, din spital, și posibilele despăgubiri, Vlad Voiculescu a spus că „informatiile publice vor fi făcute la timpul potrivit”.

Noul ministru al Sănătății: Vom face publice aceste informaţii la timpul potrivit

„Mai întâi trebuie spus că în fiecare centru există câte o cameră separată cu tot ceea ce este necesar pentru a se interveni. Există extrem de puţine cazuri, sigur pentru orice produs farmaceutic există această posibilitate teoretică, dar există în fiecare centru tot ceea ce trebuie pentru a se preveni orice agravare a oricărei reacţii adverse. Despre restul aspectelor, precum despăgubiri, cu siguranţă vom face publice aceste informaţii la timpul potrivit”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă se pregăşte o Ordonanţă de Urgenţă pentru aceste despăgubiri, Vlad Voiculescu a răspuns: „Vă vom informa de îndată ce aceste informaţii vor fi cât se poate de clare. Vă vom informa de îndată ce o decizie va fi luată”.

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează: Producătorii de vaccin anti-COVID vor putea fi daţi în judecată în baza legilor în vigoare în România

Avocatul Gheorghe Piperea a avertizat sâmbătă că producătorii și importatorii de vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea să fie acționați în instanță pentru eventualele efecte adverse ale acestor seruri.

Totodată, el a adăugat, în cadrul unor declarații făcute pentru Antena3, că acest lucru este posibil în baza unor legi care sunt în vigoare încă din deceniul trecut.

Piperea a comentat unele informații potrivit cărora Guvernul ar pregăti o ordonanță prin care să creeze cadrul legal care să îi permită statului să îi despăgubească pe cei care s-ar confrunta cu efecte adverse ca urmare a vaccinării.

Avocatul Gheorghe Piperea: Spre deosebire de britanici şi francezi, care dau legi pentru imunizarea de răspundere legală în cazul celor trei companii, văd că în România, statul va suporta aceste despăgubiri

„Este o veste proastă în sine. Spre deosebire de britanici şi francezi, care dau legi pentru imunizarea de răspundere legală în cazul celor trei companii, văd că în România se practică o abordare difertă, şi anume ca statul să suporte aceste despăgubiri (…) Este intimidantă ideea că producăturul nu va răspunde pentru nimic şi va răspunde statul, adică noi, plătitorii de taxe şi impozite, în locul Pfizer, AstraZeneca şi Moderna, care vor face nişte «mici» profituri de câteva zeci de miliarde, inclusiv pe seama celor care nu vor să se vaccineze.

Ce se ascunde în spatele acestei campanii a Big Pharma de a scăpa de răspundere civilă şi penală în cazul apariţiei efectelor adverse ale vaccinurilor? Înseamnă că se ştie, cu siguranţă, că vor exista nişte efecte adverse, mai grave sau mai puţin grave, şi pe care le vor trecute pe seama statului şi bineînţeles pe seama noastră, pentru că nu plăteşte Cîţu din buzunarul lui, ci noi, cetăţenii (…)

Înfiinţarea unei Agenţii (pentru gestionarea despăgubirilor, n.red.) va însemna zeci de milioane cheltuite şi zeci de luni până ce va fi operaţionalizată”, a spus avocatul Gheorghe Piperea la Antena3.

Piperea: Două legi permit acționarea în instanță a producătorilor și importatorilor de vaccinuri

Avocatul a mai adăugat că există două legi prin care cetățenii care sunt afectați de apariția unor eventuale efecte adverse pot să acționeze în instanță atât producătorul, cât și importatorul vaccinului.

Cum se raportează reacțiile adverse

Sunt trei tipuri de formular. Unul care se completează pe loc, dacă acestea apar în timpul petrecut la locul de vaccinare, unul care trebuie comletat de persoană vaccinată și raportat Agenției Naționale a Medicamentului sau de un profesionist din domeniul sănătăţii. Pe ele trebuie completate datele de identificare ale dozei de vaccin care ţi-ar fi putut provoca probleme, tipul acestor probleme, cât au durat ele şi dacă a fost nevoie să faci tratament pentru asta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×